ny-logga-lite-mindre

Första körlektionen

I tisdags var det dags för Linas första körlektion hos oss på Ottossons Trafikskola. 
Första körlektionen är alltid lite speciell, jag som trafiklärare ställer lite frågor om tidigare erfarenhet, hur mycket har man kört, när senast var det man satt bakom ratten osv. 
Första körlektionen är oftast lite nervös som elev, en ny bil att lära känna, en ny person som sitter brevid och lite svårt att veta vad man ska förvänta sig i förväg.

Jag som trafiklärare brukar köra bilen till ett lugnt område och på vägen förklara lite om hur jag gör när jag växlar och planerar mot korsningarna.
Väl vid ett lugnt område var det dags att byta plats och Linas tur att ställa in sin körställning och göra sig redo att kunna starta bilen. 

Vi pratade lite om upplägget för dagen. Dagens uppgifter var de första momenten som innefattar Körställning, Start, Stopp, Krypkörning och växling. Jag som lärare håller koll på regler och berättar vad som gäller och vad vi ska göra och Linas uppgift är att fokusera på bilen med styrning och växling.

När vi hade en tydlig plan så var det dags att starta bilen och börja träna. Starta och stanna mot mål. Krypköra så långsamt som möjligt, växla upp och träna på att växla ner innan det var dags att svänga. 

Mycket fokus läggs på grunderna så att de ska sitta som berget så det kan kännas tråkigt att göra samma saker i början, men grunden är superviktig och utan den så blir det svårt att gå vidare. 

Så efter lite mer träning på att starta och stanna mjukt, träning på uppväxling och anpassa fart och växel innan ex väggbulor och sväng var det dags att stanna till efter kanten. Första körlektionen lider mot sitt slut och vi byter plats så kör jag tillbaka sista biten mot trafikskolan igen.

Tillsammans pratar Lina och jag igenom dagens lektion, vad har vi gjort, vad har vi lärt oss och dokumenterar allt i Linas elevkort så hon kan läsa hemma i efterhand vad vi pratade om.

Första körlektionen är nu slut, dags att gå hem och smälta alla intryck och ladda upp inför nästa körlektion.
 

Etiketter: linas resa

Kommentera gärna: