ny-logga-lite-mindre

ANDRA KÖRlektionen

Då var det dags för näst körlektion för Lina och här nedan får ni läsa hennes egna tankar.

Hej hej, Lina här!
Det är jag som hade den stora glädjen att vinna en körkortsutbildning hos Ottossons 2020! TJOHO!!
Jag har i skrivande stund hunnit ha två körlektioner med fantastiska Karin och jag har börjat plugga teori. Så mycket nytt att ta in. Jag har övningskört någon enstaka gång innan men aldrig kommit igång ordentligt. Inne på mitt 30e levnadsår är det väl mer än dags..!?
 
Att börja med körningen har varit superroligt och liiite läskigt. Men betydligt mindre läskigt än vad jag tyckt innan. Det känns väldigt tryggt med min eminenta handledare bredvid. Något som Karin verkligen är en stjärna på, är att tålmodigt svara på mina 1000 frågor utan att få mig att känna mig dumförklarad. Hon är grym på att hjälpa mig att även se den positiva sidan av små missar (för ja då sådana har jag hunnit med!). Att man alltid lär sig någonting även av dem blir en viktig tanke att ha med under resans gång.
 
Teorin då? Den läser jag både på nätet på elevcentralen där det finns flera smidiga verktyg för att ta sig igenom den, samt i bokform då jag tycker om att stryka under i texten och memorera på det viset.
 
Detta var en liten första hälsning med perspektiv från mig som elev. Kul att ni är med på resan!
/Lina
 

Läs hela inlägget »

Första körlektionen

I tisdags var det dags för Linas första körlektion hos oss på Ottossons Trafikskola. 
Första körlektionen är alltid lite speciell, jag som trafiklärare ställer lite frågor om tidigare erfarenhet, hur mycket har man kört, när senast var det man satt bakom ratten osv. 
Första körlektionen är oftast lite nervös som elev, en ny bil att lära känna, en ny person som sitter brevid och lite svårt att veta vad man ska förvänta sig i förväg.

Jag som trafiklärare brukar köra bilen till ett lugnt område och på vägen förklara lite om hur jag gör när jag växlar och planerar mot korsningarna.
Väl vid ett lugnt område var det dags att byta plats och Linas tur att ställa in sin körställning och göra sig redo att kunna starta bilen. 

Vi pratade lite om upplägget för dagen. Dagens uppgifter var de första momenten som innefattar Körställning, Start, Stopp, Krypkörning och växling. Jag som lärare håller koll på regler och berättar vad som gäller och vad vi ska göra och Linas uppgift är att fokusera på bilen med styrning och växling.

När vi hade en tydlig plan så var det dags att starta bilen och börja träna. Starta och stanna mot mål. Krypköra så långsamt som möjligt, växla upp och träna på att växla ner innan det var dags att svänga. 

Mycket fokus läggs på grunderna så att de ska sitta som berget så det kan kännas tråkigt att göra samma saker i början, men grunden är superviktig och utan den så blir det svårt att gå vidare. 

Så efter lite mer träning på att starta och stanna mjukt, träning på uppväxling och anpassa fart och växel innan ex väggbulor och sväng var det dags att stanna till efter kanten. Första körlektionen lider mot sitt slut och vi byter plats så kör jag tillbaka sista biten mot trafikskolan igen.

Tillsammans pratar Lina och jag igenom dagens lektion, vad har vi gjort, vad har vi lärt oss och dokumenterar allt i Linas elevkort så hon kan läsa hemma i efterhand vad vi pratade om.

Första körlektionen är nu slut, dags att gå hem och smälta alla intryck och ladda upp inför nästa körlektion.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: linas resa

Steg 1 - Körkortstillstånd

Första steget mot körkort är att ansöka om ett körkortstillstånd. 
Körkortstillståndet är ett bevis om att du är lämplig utifrån både personliga och medicinska krav. 

På transportstyrelsens hemsida fyller man i en hälsodeklaration, där svarar man på frågor kring sin hälsa och om man har några sjukdomar eller diagnoser som kan påverka bilkörningen. Ibland kan ansökan behöva kompletteras med ett läkarintyg.
Utöver hälsodeklarationen behöver ett syntest utföras för att kontrollera synen.
Syntest kan antingen utföras hos en optiker eller hos oss på Ottossons på vårt kontor på Änggatan. 

Därefter är det bara att vänta, körkortstillståndet kommer antingen hem på posten eller via sin digitala brevlåda. 

Körkortstillståendet är giltigt i 5 år, så har man tidigare tagit körkort på AM, moped klass 1 kan man redan ha ett giltigt körkortstillstånd om det inte gått för många år emellan.

Läs hela inlägget »
Etiketter: linas resa

Linas resa

Här kommer ni få följa med på Linas resa mot körkortet. 

Vi kommer få följa med från första körlektionen ända fram till körprovet, genom de mindre tuffa och de lite mer tuffare perioderna.

Vi hoppas att ni vill vara med och hejja på Lina under hennes resa mot det efterlängtade körkortet. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: linas resa

Spännande Grejer på gång!

Här kommer du få följa en person under sin körkortsutbildning. Mer info kommer.

Läs hela inlägget »